Plaeografie Texte Antice


Paleografia (din limba greacă παλαιοσ palaios = vechi și γραφειν grafein = a scrie) este știința care se ocupă cu studierea manuscriselor vechi, indiferent de limba folosită (limba greacă veche, limba latină clasică sau medievală, ebraică,arabă etc.) cu datarea și stabilirea autenticității acestora.

Paleografia are o parte teoretică, legată de istoria scrisului, tipurile de scriere, materiale de scris, suporturi pentru scris etc. și o parte practică, referitoare la tehnica, respectiv tehnicile, descifrării scrisului. 
Paleografia studiază cărțile manuscrise, fie în formă de sul, fie codice, care au fost scrise cu stilul, condeiul și pana pe table de lemn cerat, pe papirus, pe pergament sau pe hârtie. Ca rezultat, paleografia furnizează informații privind materialele pe care s-au scris în timp izvoarele paleografice, instrumentele de scris, precum și evoluția grafemelor (a literelor), oferind și date pe baza cărora se pot identifica originalele și copiile și, în unele cazuri, se pot sesiza falsurile. 
Paleografia, ca disciplină prealabilă a filologiei, se confruntă cu două categorii de dificultăți:

  • 1. Grafia aceleiași scrieri a evoluat în mod constant ( sumeriană,akkadiană,caldeeană,egipteană  (trei limbi  hieratică,demotică şi  nesufică  regală )elamită,paleo-ebraică, paleo-arabă edomită, aramaică, greacă latină , latină  vulgata ,carolingiană, gotică, slavonă), și trebuie descifrate caracterele folosite la aceste texte.
  • 2. Multe texte abundă în abrevieri, folosite pentru a economisi spațiu, deoarece era nevoie de o piele de oaie pentru fiecare pagină de pergament. Pentru o singură Biblie, chiar și cu abrevieri, era necesară o întreagă turmă de oi. Prin urmare, un specialist în paleografie (un paleograf) trebuie să cunoască toate abrevierile folosite în epoca scrierii documentului.Tipul materialului , tipul de piele, rasa   din a cărei piele a fost scris documentul și  în final localizarea  turmei sau a tăbăcăriei unde a fost făcut pergamentul  sau  papirusul.  Pentru un papirus de bună calitate era folosit  material cât pentru  100 de talere  adică tăvi, 6 coșuri de pâine și 8 veșminte din papirus.
Pe baza acestor cunoștințe, paleograful  conservă  manuscrisul , adică face o copie ( desen  identic, fotografie  sau scanare  electronică 3D ) apoi transcrie textul, adică realizează o versiune modernă, în care înlocuiește abrevierile cu cuvintele integrale.
Paleografia  este știința care  vă spune sigur ce anume este ORIGINAL ANTIC  și ce  este FALS ; şi vă  restituie dreptul şi șansa unică de a studia Biblia direct de pe paginile sau fragmentele  originale. Fără  intermediul  unor traduceri mai puțin reușite  şi inexacte. 
 Sub ramuri
  •  PERGAMENTOLOGIE  studiază doar pergamentele din piele .
  •  PAPIROLOGIE studiază doar  papirusurile
  • PETROLOGIE studiază doar  textele pe piatră-metal inscripții  texte, ranguri,titluri,încântații rugăciuni   scrise,[ cioplite,încrustate ,zgâriate sau imprimate  în piatră  şi metal ]



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu